Vineri, 29 aprilie 2022, în locaţia Asteri Medical Clinic lași, prof. univ. Dr. Carmen Dorobăţ, medic primar în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” și dr. Cristina Hristodorescu, manager al Laboratorului de Investigații Medicale Praxis lași, au vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre hepatita de cauză necunoscută, care a generat o îngrijorare tot mai mare atât în rândul părinţilor, cât și al specialiștilor în Medicină.
Ceea ce cred la această oră medicii este că la baza acestei hepatite de cauză necunoscută, manifestată la copii, ar sta un adenovirus.
“Cel mai consistent studiu a fost realizat în Regatul Unit, pe 40 de copiii, și s-a constat că la peste 70% din ei s-a pus în evidenţă virusul. Se pare că în diverse zone ale globului, unde s-a incercat să se evidenţieze cauza, tot adenovirusul, mai precis tulpina FA, ar fi cea care determină această afectare hepatică gravă.
Întrebarea fiecărui părinte și a fiecăruia dintre noi este cum se transmite această hepatită, pentru a ști cum să ne protejăm. Boala apare într-un interval scurt de timp, în diverse zone ale globului, depărtate geografic: America de Nord, Regatul Unit, Vestul Europei și Japonia, ceea ce înseamnă că este un agent infecțios care se transmite cu foarte multă ușurință, iar calea de transmitere cea mai ușoară este calea aeriană. În afară de calea respiratorie, trebuie să avem grijă la contactul direct, la obiectele pe care punem mână”, a spus prof. Dr. Carmen Dorobăţ.
ATENȚIONARE: “se reiau cursurile în școli și grădinițe, iar fiecare părinte ar trebui să fie responsabil, iar dacă copilul are probleme de sănătate, să meargă să-l investigheze și să nu-l trimită la școală”
“De aceea, trebuie să fim atenţi, să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun, eventual să folosim și batiste de unică folosință. De asemenea, părinţii trebuie să aibă grijă când merg cu copiii în zone aglomerate, în care nu cunosc starea de sănătate a celorlalți copii
De luni, se reiau cursurile în școli și grădinițe, iar fiecare părinte ar trebui să fie responsabil, iar dacă copilul are probleme de sănătate, să meargă să-l investigheze și să nu-l trimită la școală.
Copilul, în adenoviroze, prezintă febră, mulţi dintre copiii cu hepatită au prezentat mai întâi febră. În afară de febră, au prezentat și probleme digestive, vărsături, dureri abdominale, dar și somnolență. De asemenea, poate fi vorba de un debut cu icter, adică ochii se colorează în galben, iar urina este închisă la culoare”, a declarat prof. univ. Dr. Carmen Dorobăț.